Project: Verduurzaming + nieuwbouw
Programma: Sporthal
Opdrachtgever: Gemeente Tilburg

Uniek hier: stro is als circulair isolatiemateriaal in de gevel geblazen.

De sporthal in Udenhout heeft een ingrijpende duurzame renovatie ondergaan. Uniek hier is de isolatie: via een nieuwe techniek is stro als circulair isolatiemateriaal in de gevel geblazen. Het is het eerste publieke gebouw in Nederland dat met inblaas stro is geïsoleerd. De renovatie is onderdeel van Up-Straw, een Europees samenwerkingsproject.

De sporthal is geheel gerenoveerd en verduurzaamd naar ontwerp van Space Translators. Bij de verduurzaming is gekeken naar het totaalplaatje en er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased bouwmaterialen. De open puien in de plint van de voorgevel zijn van cradle-to-cradle gerecycled aluminium. De gesloten gevel bestaat uit houtskeletbouwelementen van Douglas hout (behandeld met een biologische verf op basis van schimmels) die geïsoleerd zijn met het ingeblazen stro. Het pand is met de huidige isolatie, zonnepanelen en een warmtepompinstallatie nul op de meter en daarmee helemaal klaar voor de toekomst. Het project is in bouwteamverband ontwikkeld en gerealiseerd.

Met deze duurzame renovatie heeft Sporthal de Roomley de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2021 gewonnen en is daarna ook genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs 2022 in de categorie Zakelijke Houtbouw.